Åtta av tio svenskar tycker de har en bra balans mellan jobb och fritid.

Bemanningsföretaget Stepstone har nyligen gjort en undersökning om var i Europa man är mest nöjd med sitt livspussel. Det är Schweizarna och Holländarna som är mest nöjda med sin balans mellan jobb och fritid.  I Storbritannien uppger två av tre att de inte får livspusslet att gå ihop. I Belgien, Österrike och Frankrike är sju av tio arbetstagare tillfreds med livspusslet.

Glädjande är att åtta av tio Svenskar tycker att de har en bra balans mellan jobb och fritid.

Lagom till semestern brukar jag fundera på hur jag har lyckats med att balansera jobb, familj, vänner, fritid och hälsa. Vad är jag nöjd med? Har jag nått de mål jag satte upp förra sommaren? Vad kan jag göra mindre av? Vill jag göra mer av något? Finns det något jag ska sluta med eller börja med? Hur balanserar jag alla delar i mitt liv till en så harmonisk helhet som möjligt?

Om du vill göra detsamma så bjuder jag gärna på en enkel övning som du kan ägna dig åt medans du ligger i hängmattan och hämtar kraft och energi.

1. Rita en stor cirkel på ett papper
2. Dela in cirkeln i ”klyftor”. Varje ”klyfta” representerar en del av ditt liv. Ex. jobb, romantik, relationer, vänner, personlig utveckling, ekonomi, mitt hem, hälsa. Du kan byta ut och lägga till så som det passar dig.
3. Bestäm dig för vad varje ”klyftas rubrik” innebär för dig.
4. Nu har du en cirkel med olika delar av ditt liv. För dig som ser i bilder kan du se en apelsin i genomskärning eller kanske ett cykelhjul med ekrar och ett nav i mitten. I mitten (navet) skriver du ”noll” och längst ut ”tio”.
5. Bestäm dig för vilken del du först vill utforska.  Ex romantik. Sätt pennan i mitten av navet och ställ dig frågan ”Hur nöjd är jag med romantiken i mitt liv? Känn efter hur nöjd nu är samtidigt som du drar pennan från navet och ut mot kanten. Stanna pennan där du känner att ”så här nöjd är jag just nu”.
6. Fortsätt att göra samma som punkt 5 på samtliga delar i cirkeln.
7. När du är klar har du en helhetsbild över hur nöjd du är med ditt liv för tillfället. Både i helhet och nedbrutet på mindre delar.
8. Nu är det dags att ställa dig frågan. Om jag skulle kunna bli lite mer nöjd vad behöver jag göra då?

Finns det någon av delarna i mitt liv som är mer viktig än någon annan? Har någon del en hävstång på andra delar i mitt liv?
Vad ska jag fortsätta med?
Vad ska jag sluta med?
Vad ska jag göra mer av?
Vad ska jag göra mindre av?

9. Skriv gärna ner ett till två mål som du vill följa upp nästa år. Bli inte förvånad om du har uppnått dem! 🙂

Oavsett om du redan har semester, har haft eller ska gå på semester så passar jag på att önska dig en riktigt skön sommar!

Varmt!

Lena