Hur blir vi motiverade?

Efter nyår, då ska jag minsann sätta igång så jag slipper stå i vassen nästa sommar också… har du hört någon du känner säga så? Så kommer nyår och den där någon trängs med ett gäng andra strandspekulanter på gymmet. Januari ut och eventuellt februari åtminstone.

Har du varit grymt motiverad någon gång? Är du motiverad inför något just nu? Har du någon gång hört någon klaga över att de tappat sin motivation? Och eller har du rent utav känt dig omotiverad själv någon gång? Utan att känna dig så tror jag att jag vet svaret…

Hur blir vi motiverade? Och hur  håller vi oss motiverade? Att vara motiverad låter ju så fantastiskt fint.

De som är motiverade drivs av att uppnå saker. De drivs av att sätta och nå mål. Att utvecklas och se resultat. Men faktum är att det även finns de som istället drivs av att undvika något, som vill bort från något eller rent utav inte vill att något ska hända. Och det är tom rätt många av oss som är det vi kallar för ”hotiverade” istället för ”motiverade”.

En av de absolut vanliga faktorerna till att kraftigt överviktiga tar tag i sin hälsa, börjar äta annorlunda och tränar för att gå ner i vikt är för att de vill inte bli sjuka och riskera att dö av fetma. Inte för att vi vill se bra ut i favoritjeansen som ligger gömda i garderoben. Kanske du bara behöver gå till dig själv. Hur gjorde du inför proven i skolan? Läste du kontinuerligt böcker och när provet kom så var du redan förberedd. Eller tillhörde du skaran som satt sista kvällen och råpluggade för att kunna det absolut nödvändigaste? Pluggade du för att du ville eller för att du måste?
Vill är kopplat till lust och motivation medans måste och borde är kopplat till hotivation.

Drivs du av hotivation eller motivation? Eller drivs du av både och? För så kan det givetvis också vara. Och drivs du kanske på olika sätt i olika situationer? För så är det givetvis också. Att vi har olika strategier att hitta motivation till olika saker här i livet. Till saker vi gör på fritiden och till saker vi gör på vårt arbete.

Som chef och ledare kan det vara väl värt att fundera på hur du motiverar din personal. Oftast gör vi det enligt det mönster som vi själva har. Om det du gör lyckas så har du nått fram med ditt sätt att motivera till just din personal. Men om du upplever att du faktiskt inte lyckas alla gånger så kan du behöva göra det motsatta.

Till – Från, Mot – Hot, Vill- Måste, Lust-Olust och Uppnå-Undvika är olika ordval och beteenden som du kan lyssna efter för att lättare förstå vad dina anställa drivs av.

Tycker du att det här är intressant kan jag tipsa om att läsa på mer om vad som motiverar oss på Shelle Rose Charvet’s sida http://www.successtrategies.com/.

Få en fin dag!