Säg hej till dina nya hjärnceller!

Vi lägger gärna ner tid på att träna. ”Min kropp är mitt tempel” – jag ska ju bo och verka i den resten av mitt liv. Och det är sant! Men faktum är att mycket av det som  händer i och med din kropp styrs från hjärnan. Så glöm inte att träna även den. Börja redan idag!

Här är 8 tips på hur du håller hjärnan skarp.

  1. Säg hej till de hjärnceller du inte hade igår. Varje morgon vaknar vi med 1000 till 5000 nya hjärnceller.  Bara genom att uppmärksamma dem har du tagit ett första steg mot att inte ignorera dem.
  2. Träna minst två timmar per vecka. Det ska vara fysisk och gärna intensiv träning. Att träna hela din kropp är viktigt då det hjälper till att skapa nya hjärnceller.
  3. Lär dig hantera stress. Var nyfiken på dina tankar och hur du kontrollerar dina tankar och känslor.
  4. Bryt rutinerna – Gör något nytt idag! Gör något du inte brukar göra. Tex om du vanligtvis läser biografier läs en deckarroman. När vi blir äldre och får barn tenderar vi att fastna i rutiner. Variation är viktigt!
  5. Oroa dig inte för småsaker. Fokusera på det som verkligen är viktigt.
  6. Umgås. Det är viktigt att träffa andra. Se till att det är vänskapliga och positiva möten och att du har människor runt dig som stimulerar dig och gör dig glad.
  7. Ät bra. Undvik att äta snabbmat och mättade fetter så mycket som möjligt.
  8. Utveckla dig. Den kanske bästa investeringen vi kan göra är att fortsätta lära oss saker.