Stanna upp – Pausa!

Lagom inför helgen och till våren som är på intågande vill jag lyfta fram SvD’s artikelserie om psykisk ohälsa.
Den bjuder på flera både läsvärda och tänkvärda artiklar om stress.

Oavsett om du känner dig stressad eller inte tror jag det är viktigt att bara stanna upp för en stund och reflektera. Du har säkert själv känt dig stressad från tid till annan. Kanske att du har någon i din närhet du upplever driver sig för hårt?

Ta tempen på dig själv, dina nära och kära i helgen. Vad händer med dig, och med er för all del, i pressade och stressade situationer? Prata om stressen och hur ni kan hjälpa varandra genom och ur den. Och kom ihåg att det är när vi har det som lugnast och mår som bäst som är den bästa tiden att göra upp planer för vad vi behöver när det brinner till…

Ett enkelt verktyg som du alltid kan ha med dig är ”härvaro”. Det hela är mycket enkelt. Du bestämmer dig för att stanna upp för en minut eller fem. Bli medveten om dig och din omgivning. Titta inåt eller utåt. Se detaljer eller saker i sin helhet. Ser du en färg eller en hel palett? Lyssna till ljudet av ”brus” eller just det där specifika ljudet av en brummande motor eller fågelkvitter. Samtidigt som du hör det du ser kan du passa på att känna vad du känner. Och bli nyfiken på vart känslan sitter. Du kan tom känna smaken i munnen av det du senast åt. Och medans du ser vad du ser, hör det du hör och känner det du känner kan du även passa på att känna dofterna runt dig.

Voila! Du har nu precis varit medveten i alla dina sinnen i en kort stund av här och nu. Dvs ”härvaro”.

Så. Varför inte ta tillfället i akt nu när helgen kommer? Passa på att pausa från alla måsten en stund. Ta med någon eller några du tycker mycket om på en tur ut i naturen. Stanna upp och lyssna på omgivningen och dig själv. Se vad du har runt ikring dig och känn känslan av att våren är på väg. Eller vad du nu vill känna!

Varm kram och ha en lugnfull helg!
Lena