Tips för en skön semester!

Vissa tycker om att planera semestern i detalj och andra att få ta dagen som den kommer. Vissa åker utomlands på surfsemester och vissa föredrar att stanna och uppleva Sverige. Hur du än väljer att göra på din semester är självklart upp till dig. Här kommer fem tips som ökar chanserna att skapa den semester du önskar.

1. Varva ner i lagom takt
Varva ner i en takt så att ditt liv inte tar tvärstopp när du går på semester. Kroppen tycker om att varva ner lite långsamt. Så passa på att aktivera dig i lagom dos även på semestern den första tiden. Annars får kroppen en smärre chock. Att gå ifrån full action till hundra procent vila är inget kroppen mår bra av.

2. Stäng av mailen
Stäng av din dator och din mail i telefonen, annars är det väldigt lätt att smygtitta på alla jobbmail. Då kommer din hjärna garanterat att sätta igång att tänka på jobb hela tiden. Så lägg in ”Jag är på semester.. ” meddelande och ha tilltro till att allt är precis som det ska vara. Måste någon nå dig akut kommer de garanterat att nå dig tillslut via telefonen.

3. Förbered semestern med ett familjeråd
Många tänker kanske att ”I sommar ska vi alla umgås och alla ska vara glada hela tiden.” Tänk på att det inte är realistiskt att alla vill umgås hela tiden eller heller vara glada hela tiden. Sätt er istället ner en stund och ha familjeråd (om man är en familj) och gå igenom vad ni alla förväntar er av semestern, så ökar chanserna att ni får många fler glada stunder tillsammans och för er själva

4. Släpp taget
Tankar produceras av din hjärna hela tiden som på löpande band. Det är bara tankar, det är inga sanningar. Vissa tankar gynnar dig, andra inte. Vissa handlar om jobb andra inte. Så lär dig att observera dina tankar och släpp sedan taget om de du inte vill lägga någon tid eller fokus på. Det är ditt eget val och det kan du göra genom att helt enkelt fokusera på något annat, precis på vad som helst. Genom att göra så släpper du iväg de tankar du vill släppa.

5. Njut av semestern här och nu
Njut av semestern här och nu utan att tänka på det som kommer sen. Ta vara på stunden och ta in nuet med så många sinnen som möjligt. Lägg märke till vad du ser, hör, känner och säger till dig själv. Ju fler sinnen du väljer att vara i stunden med desto enklare är det att bibehålla fokus på just nuet. När tankarna sedan svävar iväg, vilket de alltid gör, bara koppla tillbaka till stunden med dina sinnen och din andning igen.

Lycka till och jag önskar dig en riktigt härlig sommar!